Kako pomoći svom maturantu?

Cijenjeni roditelji!

Sigurni smo da ste ispunjeni ljubavlju i ponosom na svoju već gotovo odraslu djecu. Pomalo vas je i strah jer se nalaze pred važnom odlukom o kojoj će ovisiti ne samo sljedećih 5 godina nego cijela  njihova profesionalna, a dijelom i osobna budućnost. Ne znate jesu li za takvu veliku odluku spremni i možete li im prepustiti izbor?  Brine vas hoće li položiti državnu maturu i prijemni ispit? Kako će se zaposliti? Tužni ste i strepite jer će otići na studij u drugi grad?

Sva ova i još mnoga druga pitanja brinu i vaše maturante…

Pročitaj više

Kako im možete pomoći?

Razgovarajte s njima, ali ne nudite gotova rješenja jer mladi vole samostalno odlučivati, pogotovo kad se radi o njihovoj budućnosti. Slušajte ih s ciljem da ih razumijete, a ne da ih razuvjerite. Zvanje koje se vama sviđa ne mora se sviđati njima i obrnuto. Imajte na umu da roditelji ponekad i nesvjesno traže od djece da ispune njihove ambicije. Neki od takvih zahtjeva sretno se udruže s osobinama i željama djece i rezultiraju dobro odabranim zanimanjem, što je važno za osjećaj zadovoljstva u životu. U slučajevima kada to nije tako, a dijete  se pod pritiskom obitelji odrekne  ili ne osvijesti svoj izbor, mogu se dogoditi lutanja po različitim fakultetima, sukobi s obitelji i nepreuzimanje odgovornosti za pad godine  ili pak stalno  mijenjanju posla  u potrazi za onim u čemu će biti uspješni. Mladi u mnogim poslovima mogu biti uspješni, ali svatko ima područja koja mu najbolje idu i u kojima može raditi s uživanjem i zadovoljstvom.

Razmišljaju li o fakultetu za koji vi smatrate da nije dobar izbor za njih, omogućite im da razgovaraju s ljudima tog zanimanja i da uz njih na poslu provedu dan-dva. Ako nemaju sposobnosti,  to će najlakše shvatiti iz neposrednog iskustva. Općenito je dobro omogućiti im susret sa svijetom rada (sadržaj i uvjeti rada, poželjne osobine, obrazovanje, mogućnosti zapošljavanja i sl.) jer to olakšava i učvršćuje odnosno odbija odluku.

Za vrijeme pripremanja državne mature i prijemnoga ispita održavajte dnevnu rutinu i vedru atmosferu jer velike promjene ili svađe dodatno pojačavaju stres.

Budite im podrška i ohrabrenje te im tako pomognite da donesu zrelu odluku.

Ne sumnjamo da imate mnogo ljubavi za svoju djecu. Zato vam želimo mnogo strpljenja i hrabrosti da im  pustite njihove izbore i put kojim žele ići. Veliki pjesnik je to lijepo izrazio stihovima:

Vaša djeca nisu Vaša djeca,
Ona su sinovi i kćeri čežnje
života za samim sobom.
Ona dolaze kroz Vas, ali ne
od Vas i premda su s Vama ne
pripadaju Vama. 
Možete im dati svoju ljubav, 
ali ne i svoje misli, jer ona
imaju vlastite misli.
Možete se upinjati da budete 
kao oni,
ali ne tražite od njih da 
budu poput Vas,
jer život ne ide unatrag, niti
ostaje na prekjučer.

H. Gibran: Prorok

Odgovori